Some time @ #etäSomeTime2020

2020-05-21T15:49:35+03:00

Lauantaipäivä 16.5.2020 meni #etäSomeTime2020:ssa. Kyseessä oli kymmenes someammattilaisten ja -harrastajien kokoontuminen, joka on aina ideoitu, suunniteltu ja järjestetty talkoo-otona ja on osanottajille ilmainen ohjelman osalta. Itse olen ollut vuodesta 2010 kaikissa mukana, valtaosassa suunnitteluvaiheista alkaen ja monia tai monista SomeTimeistä olen striimannutkin. Tänä koronavuonna siis kaikki hoidettiin etänä/virtuaalisesti, mikä tarkoitti mm. sitä että niin suunnittelupalaverit kuin itse tapahtumakin pidettiin Zoomissa.

etäSomeTime2020:n liipaisivat liikkeelle tapahtuman konkarit Pauliina Mäkelä ja Maria Laitinen vasta huhtikuun puolenvälin maissa/jälkeen. Ehdittin pitää viisi parituntista “sekousta” Zoomissa, ensimmäinen 27.4. ja kaksi viimeistä tapahtuman alusviikolla.

SomeTime-suunnittelukokouksia on ehkä syystäkin “aina” kutsuttu sekouksiksi, mutta asioita niissä on saatu rivakasti eteenpäin yhteiskäyttöisten memojen ja somepingausten yms.jne. avulla. etäSomeTime2020:n 2. sekouksen striimasin) kokeeksi varsinaisen tapahtuman striimiä ajatellen läppärini ruudulta mikserin läpi:

Ottaen huomioon tiukka aikataulu - mm. tapahtuman markkinointi alkoi vasta viikkoa ennen tapahtumaa - ei ole lainkaan huono saavutus, että ilmoittautuneita oli noin/yli 130. Ja kauniista lauantaipäivästä huolimatta Zoomissakin oli parhaimmillaan yhtäaikaisesti yli 60 sometimeilijää online. Ja myös tapahtuman “häsä” “trendasi” oikein komeasti ja oli yksi päivän viraali-ilmiö

Tänä vuonna en loppujen lopuksi striimannut SomeTimestä mitään, sillä Zoom-alustan käyttöön järjestänyt Tina Hilck hoiti “napin painalluksella” livestriimin SomeTime-tapahtuman Facebook-sivulle (joka 6,5-tuntinen striimi on nyt siis jo tallenne):

Hieman kuitenkin olin etäSomeTime2020:n striimin kanssa tekemisissä: klipitin sen 6,5-tuntisen striimitallenteen erillisiin esityksiin, ja uploadasin ne SomeTimen YouTube-tilille ja tein niistä sinne soittolistan.

(Kaksi edellistä “upotusta” näyttävät varsin samanlaisilta. Oikeassa ylänurkassa on kuitenkin pieni mutta toiminnallinen ero…)

Ihan noin yksinkertaista se ei tosin ollut. Facebook-striimin tallennetta ei nimittäin ensin saatu downloadatuksi eli editoitavaksi kuin vaivaisena 360 pikselin korkuisena videona, ei siis ns. hd:nä edes erilaisilla kokeilluilla plugineilla.

Lopulta “SomeTime Task Force” -konkari Sami Voutilainen kaivoi hd-version Facebookin uumenista (“aikamoisella virityksellä ja yrityksellä + erehdyksellä. Chromella developer moodissa, network välilehdeltä alkoi löytyä niitä pätkiä videoista. Nappasin yhden ja poistin lopusta &bytestart=xxx&byteend=xxx kohdan niin sain koko videon urlin”) mutta sekin tuli ilman ääntä. - No, Sami kaivoi sitten erikseen myös 720p-version äänen.

Loppu oli sitten jo ns. pässinlihaa. Tosin 6,5-tuntisen videon loppupäästä erotettujen klippien exporttaus mp4-videoksi kesti Final Cut Pro X:ää pyörittävältä Macbook Pro:lta turhan kauan. Esimerkiksi Seija Kiiskilän ja Tero Toivasen tunnin tulevaisuussession “renderointi” kesti noin 11 tuntia…

Kommentit