Curriculum vitae

Henkilötiedot

Jarmo Aarne Lahti, s. tammikuussa 1953

Yhteystiedot

Asuu Helsingissä

"Ammatillinen" "yhteenveto"

Valmistuin Teknillisestä korkeakoulusta paksusähkö-diplomi-insinööriksi vuonna 1978. Valmistumisen ja "intin" jälkeen lähdin "vähäksi aikaa" insinööritoimittajaksi tekniikka-alan lehteen Insinööriuutisiin, kun juuri silloin vastavalmistunut DI joutui oman opintoalan työpaikoista kilpailemaan mm. Loviisan ydinvoimalaprojektista vapautuneiden kokeneiden projektiammattilaisten kanssa.

Ja niinhän siinä kävi, että työikäni aikana hankin pitkän ja vankan työkokemuksen tekniikka- ja talousaiheisen printti- ja Internet-median erilaisissa tehtävissä: toimittajana, toimituspäällikkönä, päätoimittajana sekä tietotekniikan kehityspäällikkönä. Työskentelin niin Suomen johtavien kustannusyhtiöiden palveluksessa kuin myös kustannusalan (yksin)yrittäjänä. Alan sisällöntuotannon koko kenttä tuli minulle tutuksi ja innostavaksi niin tuotanto- kuin myös kuluttajapäästä katsottuna.

Varsinaisten työtehtävien ohessa ja vapaa-ajalla olin 1980-luvulta lähtien sekä työhön että harrastuksiin liittyen aktiivinen keskustelija ja toimija erilaisissa virtuaaliympäristöissä: ns. bbs-järjestelmissä (myös operaattorina), teleoperaattoreiden ensimmäisten "verkkopalveluiden" (TeleSammon ja Elisan) keskustelupalveluissa (JutTele ja Elisa), news- ja sähköpostilistakeskusteluissa, ensimmäisissä suomalaisissa webyhteisöissä (Jaikussa ja Qaikussa). Sosiaalisessa mediassa kymmeniä vuosia ennen somea:-).

Niin, ja toki myös uudemmissa maailmanlaajuisissa some-palveluissa, lähinnä Twitterissä, Facebookissa, Instagramissa ja LinkedInissä.

Olen toiminut aktiivisesti myös erilaisissa yhdistyksissä. 2013-2015 olin Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset ry TIVIAn suurimman jäsenyhdistyksen MiitIT ry:n (entinen Helsingin Tietojenkäsittely-yhdistys Hetky ry ja nykyinen Tivia Uusimaa) johtokunnassa sekä myös sen kahden verkoston ("sig", special interest group) eli Yrittäjyys- ja SeniorIT-verkostojen johtoryhmissä. Rivijäsenenä olen ja olen ollut mukana sitten vaikka missä:-).

2009 lähtien innostuin yhä enemmän teknisten aiheiden audiovisuaalisesta esittämisestä lähinnä videoina. Harrastuksesta alkanutta innostusta ruokin koulutuksella sekä tuotteistin myös videosuoratoistopalveluiksi. Kertynyttä osaamistani ja kokemustani tarjosin käyttöön oman yritykseni Infocrea Oy:n palveluina.

Kummallakin kahdesta pojastani (s. 1983 ja 1986) on jo omia 2010-luvulla syntyneitä lapsia. Siksi(kin) aloin suoratoisto- eli striimauskuvioissa käyttää "aliasta" Striimivaari - joka myös rekisteröitiin tavaramerkiksi ® lokakuusta 2018 lähtien:-).

Kevään 2021 aikana (pääasiassa terveydellisistä syistä) aloin sitten oikeasti starttailla lähtöä kohti eläkepäiviä ja niiden avaamia uusia haasteita:-). Ja 19.10.2021 Infocrea Oy lakkasi virallisesti olemassaolonsa.

Työkokemus

Infocrea Oy 1.9.2009-19.10.2021

Freelance-toimittaja/tuottaja
Osa-aikaista monimediatuottajan opiskelua 9/2009-5/2010 sekä teksti- ja videojuttujen freelance-toimittajuutta. Tapahtumien videointeja ja ns. livestreamauksia.

Sanoma Media Finland Oy (ent. Taloussanomat Oy) 28.2.2000 - 31.8.2009

Toimittaja IT-viikko-lehdessä ja itviikko.fi- ja digitoday.fi -nettijulkaisuissa
Ict- ja mediatekniikan seuraaminen ja sitä uutisoivien ja taustoittavien uutisten ja artikkeleiden ideointi ja toteutus. (1.4.2004 saakka työnantaja oli silloisen SanomaWSOY-konsernin toinen tytäryhtiö Sanoma Magazines Finland Oy, jolta ITviikko-liiketoiminta siirrrettiin Taloussanomat Oy:hyn.)

Infocrea Oy 16.9.1996 - 27.2.2000

Freelance-toimittaja
Artikkeleiden ideointia ja toteutusta asiakkaina mm. Kauppalehti, Taloussanomat, Tietoverkko, Tietokone, MikroPC, Internet, Sihteeri&Assistentti ja Kaupan Maailma.

Helsingin Puhelin Oy (nyk. Elisa Oyj), 1.6.1995 - 15.9.1996

Internet-toimittaja
Web-sisältöjen ideointia ja toteutusta.

Infocrea Oy 1.2.1993 - 31.5.1995

Lehtikustannusyrittäjä
InfoLinja-lehden ja sen vuorovaikutteisten nettipalvelujen toteuttaminen ja kehittäminen. Avaimet käteen -lehtipalvelut Suomen Sun-käyttäjien yhdistys ry:lle sekä Suomen Judoliitolle.

Alma Talent (ent. Oy Talentum Ab (ent. Insinöörilehdet Oy)) 1.8.1983 - 31.1.1993

Toimituspäällikkö, päätoimittaja, tietotekniikan kehityspäällikkö
Toimituspäällikkönä perustamassa Mikro (nyk. MikroPC) -lehteä, toimituspäällikkönä Insinööriuutiset (nyk. Tekniikka&Talous) -lehdessä, päätoimittajana I.D.E.A.-lehdessä ja konseptin uudistamisen jälkeen Uusi Elektroniikka -lehdessä sekä yhtiön toimitusjärjestelmien tietotekniikan kehityspäällikkönä.

Finntrepo Oy - Finnish Treated Poles Manufacturers Ltd 1.1.1982 - 31.7.1983

Markkinoinnin tekninen tuki
Teknistä tukea kyllästettyjen puupylväiden kansainväliseen markkinointiin ja myyntiin pääasiassa Lähi-Idän markkinoille, mm. lujuuslaskentaohjelmia ohjelmoitaville laskimille ja markkinoiden ensimmäiseen kannettavaan tietokoneeseen, Osborne I:een. Mainoselokuvan "Impregnated Wooden Poles - High Technology of Nature" -tuottaminen.

Alma Talent (ent. Oy Talentum Ab (ent. Insinöörilehdet Oy)) 20.8.1979 - 31.12.1981

Toimittaja
Juttujen ideointia ja toteutusta Insinööriuutiset (nyk. Tekniikka&Talous) -lehteen.

Teknillinen korkeakoulu 1970-luvun loppupuolella

useaan otteeseen tuntiassistenttina
sähköosaston sähkölaitokset- ja sähkömekaniikka –kurssseilla.

Neste Oy, Imatran Voima Oy, Newfoundland & Labrador Hydro 1970-luvulla

kesäharjoittelijana
mm. Nesteen Porvoon jalostamolla, Imatran Voiman pääkonttorissa ja N&LH:n Newfoundlandin vesivoimalassa.

Ammatillinen ja työhön liittyvä koulutus

Kansakoulun aloitin Harvialan kansakoulussa 1959 ja oppikoulun 1963 Riihimäen Yhteiskoulussa, mistä kirjoitin ylioppilaaksi 1971.

Teknillisen korkeakoulun sähköteknilliseltä osaltolta (nyk. Aalto-yliopiston Sähköteknillinen korkeakoulu) valmistuin diplomi-insinööriksi 1978.

Tekniikan journalistina osallistuin ammattivuosien aikana satoihin ellen tuhansiin uusinta teknologiaa ja sen soveltamista käsitteleviin seminaareihin ja näyttelyihin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin ja luin tuhansia mitä erilaisimpia teknologia- ja markkinatietoraportteja. Syksyllä 2009 – keväällä 2010 täydensin sisällöntuotanto-osaamistani Diges ry:n ja Adultan Novamedia360 -monimediatuottajakoulutuksessa.

Ammattitaitoa kehittävää antia etsin myös jäsenyyksillä sellaisissa yhdistyksissä kuin muun muassa TIVIA (ent. Tietotekniikan Liitto) omina alayhdistyksinä ainakin TIVIA Uusimaa (ent. Helsingin Tietojenkäsittely-yhdistys Hetky ja sittemmin MiitIT ry; johtokunnassa 2013-2015) ja Suomen Internet-yhdistys ry sekä Innovaatiojournalismin Seura FInJo ja Tekniikan Journalistit PressTek ry.

Harrastukset

Judo 1.dan musta vyö. Opiskeluaikana alkanut judoharrastus toi myös kokemusta treenaamisesta, kilpailemisesta, valmentamisesta sekä seura-, alue- ja liittotason toiminnasta. Ja nivelien kestokyvystä...

Lukeminen erityisen mielenkiinnon aiheina mm. kosmologia sekä aivotoiminta ja tietoisuus - ja kaikki hyvä kirjallisuus.

Aktiivijudon jälkeen - tällä vuosituhannella - kuntoilu lähinnä kävelyn muodossa johtoajatuksena terve sielu terveessä ruumiissa.

Päivitetty: 25.11.2021