Blogi - nyttemmin Jarmo Lahden pers.kohtainen

Joskus pitää yrittää katsella korkeampaa ja kauemmas 2012-11-10T13:15:15+02:00

Edelliseen blogahdukseeni pari päivää sitten tulin upottaneeksi livestriimaamani TIVIT Foresight 2012 "Systemic Transforrmations"in toisen keynoten, ETLAn Petri Rouvisen esityksen "Digitalization causing systemic changes widely in society". Kannattaa katsoa ja/tai lukea se Rouvisen, Matti Lehden ja Pekka Ylä-Anttilan kirja "Suuri hämmennys" (ETLA 2012), jonka siis voi imuroida luettavakseen ETLAn nettisivuilta ihan ilmaiseksikin.

Kirjassa - ja Rouvisen TIVIT-keynotessa - on hyvin tiivistetty digitalisaation ja internetin aikaansaama teknologisen ja taloudellisen muutoksen... no, valtavuus. Jota valtavuutta Rouvinen TIVIT Foresightissa epäili yleisönsä näkevän, koska ovat sitä liian lähellä, sitä itse tekemässä.

Näytä koko kirjoitus

TIVIT Foresight -seminaari "Systemic Transformations" 2012-11-07T21:59:13+02:00

Tämä päivä - siis 7.11.2012 - meni Finlandia-talolla käsi tiukasti kamerajalustan kahvassa kiinni: striimasin lähes suorana eli vain noin 50 sekuntia reaaliajasta jäljesssä TIVITin 5:nnen Foresight-seminaarin kaikki esitykset. Linkki striimeihin löytyy tuolta linkatulta Tivitin sivulta.

Tähän blogiin upotan vain toisen keynote-esityksen, ETLAn Petri Rouvisen "Digitalization causing systemic changes widely in society":

Loput löytyvät tosiaan tuolta: https://new.livestream.com/Infocrea-fi/Foresight-2012-11-07

Näytä koko kirjoitus

Toinen blogauksesta blogahdus lyhyen ajan sisällä 2012-11-03T13:46:43+02:00

Tällä kertaa käytän Ville Tolvasen eilistä blogausta, josta lainaan tämän verran:

Viisi vuotta sitten tekeminen oli vielä vaativaa. Aika kallista. Nyt koko homman voisi tehdä vaikka yhdellä puhelimella. Silti suomalaisen yrityksen viestintä integroituu ainoastaan keräämällä se muovikassiin. Vuosikertomukset, vastuuraportit, esitteet, esitykset ja presentaatiot. Paljon vaivaa kassitolkulla. Kokemuksellisesti varsin köykäistä.

Tarkoitti, että yhdellä puhelimella voi toteuttaa firman monimediakanavan. Käy lukemassa koko juttu.

Kommentoin tuohon blogaukseen, että yritys voi ottaa tuntumaa crossmediakanava-ajatteluun varsin helposti ja ad hoc antamalla jollekin asiakasseminaarille tms. valmiille tapahtumalle lisäarvoa sen videostriimauksella.

Näytä koko kirjoitus

Pikaisesti WÄRK:käsin lauantaina videon... 2012-10-22T19:25:33+03:00

...WÄRK:fest-tapahtumasta Kaapelitehtaalta.

Oli mainio tapahtuma senkin vähän pohjalta, mitä itse käsivaralta ja ilman langattomia tai muitakaan ulkoisia mikrofoneja Canon XA10:n pienen lcd-näytön kautta katselin. Eli kävelin tilaisuuden läpi 14-16 maissa, ja otin videokameran kortille  62 otosta, 1,8 gigatavua Canonin 1920 x 1080  pikselin kuvaa. Tarkoittaa yhteensä noin 38,5 minuuttia elävää kuvaa ja meluisaa ääntä. "Editoin" nitä sen verran, että pistin otosten väliin ikkunoita aukovat siirtymät.

Näytä koko kirjoitus

Olisin varmaan aika pian blogannut aiheesta... 2012-10-17T13:55:12+03:00

...mutta nyt ei tarvitse, kun Toni Nummela (kuva) teki sen Striimaus.fi:ssä:

http://striimaus.fi/2012/10/livestriimaa-tapahtumasi-ja-se-parantaa-itseaan/

Sen verran kuitenkin kävin kommentteihin olemassa eri mieltä, että oman kymmenien vuosien ja varmasti satojen pääasiassa (it-)teknologiaseminaarien kokemuksen perusteella nykyään jo suomalainenkin yleisö ottaa osaa keskusteluun - ja sehän on vain omiaan parantamaan striimien mielenkiintoarvoa.

Niin: tarjoan itse myös striimauspalveluja, löytyy tuolta palvelukuvauksista.

Näytä koko kirjoitus

Videostriimi eli ajantasavideo tositoimissa 2012-10-02T20:00:54+03:00

Infocrea Oy:n palvelukuvauksiin "ajantasavideoksi" nimetty Livestream Broadcaster -striimaus välitti tänään Kuntatalolla Helsingissä pidetyn kuntien kokonaisarkkitehtuuria käsittelevän Kurttu-seminaarin suorana nettiin. Kuntatalolla oli viitisenkymmentä osanottajaa paikan päällä, hd-nettivideon kautta mukana oli lisäksi tapahtuma-aikaan parhaimmillaan yli 30 osanottajaa.

Striimaukseen käytettiin Kuntatalon kiinteää nettiyhteyttä ja äänet otettiin seminaarisalin audiojärjestelmästä. Tapahtuman striimisivulta https://new.livestream.com/Infocrea-fi/kurttu-2012-10 löytyvät pikaeditoinnin jälkeen esitykset nyt kukin omana erillisenä striimitallenteena.

Näytä koko kirjoitus

QUICKprese - helppo seminaaridokumentoija. Vai taidekone? 2012-09-28T22:36:58+03:00

Joskus viime vuonna kyselin joillain sosiaalisen median foorumeilla helppoa ja nopeaa tapaa synkronoida jostain asiasta (kuten vaikka seminaariesityksen kalvoista) otetut valokuvat ja valokuviin liittyvä ääni - kuten esimerkiksi em. esityksen esittäjän puhe.

Monenlaista ratkaisua esitettiin, mutta ei mielestäni yhtään helppoa, nopeaa ja kevyttä tapaa. Syksyn 2011 aikana kyselin asiaa myös ammattikoodaaja-pojaltani "Pypeltä" ja myös sitä, minkälainen homma olisi moinen koodata, jos sitä ei tosiaan tunnu löytyvän.

Ja kuinka ollakaan, Pyppe koodasi minulle käytyjen ideoivien keskustelujen pohjalta joululahjaksi quickpreseksi nimeämänsä ratkaisun ensimmäisen version. Perusidea oli varsin yksinkertainen: kuvat uploadataan Flickr-kuvapalveluun ja mp3-audio quickpreseen, jossa kerrotaan vain Flickrissä olevan kuvasetin ensimmäisen kuvan aika ja quickprese hoitaa loput. Kuvat vaihtuvat oikeaan aikaan, kun audion vain klikkaa käyntiin.

Näytä koko kirjoitus

"Tähtenä" striimaus.fi -blogissa:-) 2012-09-26T17:58:26+03:00

Loppukesästä vähitellen käyttökuntoon saatu livestriimipaketti pääsi tositoimiin arvokkaan tapahtuman nettistriimauksessa Open Knowledge Festival -viikolla: Suomen Open Government Partnership (OGP) -toiminnan info- ja talkootilaisuus meni sen kautta 19.9.2012 klo 15-17 suorana nettiin.

Olin silti suorasaan imarreltu, kun Toni Nummela kysyi, josko striimauksesta tehtäisiin casejuttu Striimaus.fi:hin. Ja toki suostuin:-)

Juttu tuli ulos tänään: http://striimaus.fi/2012/09/case-avoinhallinto-info-ja-talkoot-livestream/

Näytä koko kirjoitus

Livestriimipaketti alkaa olla kasassa 2012-08-10T17:28:22+03:00

Viime huhtikuussa ennakkotilattuun ja heinäkuun alkupäivinä käsiin saatuun LiveStream Broadcasteriin - ja Canon XA10 -videokameraan - pohjaava livestream-videointipaketti alkaa olla koossa. Melko paljon kokeiluja ja mm. yksi Broadcasterin vaihto piti kuitenkin tehdä, ennenkuin aurinko alkoi paistaa risuläjään.

Tänään tehtiin Työ- ja elinkeinoministeriön Ratakadun toimipisteen 5. kerroksen auditoriossa testit: löytyykö riittävä 3G(/4G)-kenttä, että lisäantennilla varustelulla Huawei E392 -nettitikulle löytyy Saunalahden 4G -liittymälle riittävän hyvä kenttä video-upstreamia ajatellen. Ja android-kännykän speedtest-sovelluksen mukaan upstream oli 3 Mbps luokkaa eli riittävästi, kun sen voi ottaa Telewell TW-WLAN 3G/4G -reitittimen luomalla privaatilla wlan-yhteydellä itselleen. (No, sitä Elisan tukiasemaa saattaa kyllä olla striimauksen aikaan kuormittamassa toki joku muukin...)

Näytä koko kirjoitus

Kognitiotiede tulevaisuuden tekijänä? 2012-06-21T12:59:30+03:00

Tulevaisuuden tutkimuksen seuran Futura-lehden kesäkuussa ilmestyneen numeron 2/2012 teemana oli "Kognitiotiede tulevaisuuden tekijänä". Siis ilman kysymysmerkkiä.

Seura järjesti 19.6. toimistollaan keskustelutilaisuuden aiheesta numeron kirjoittajille, seuran jäsenille ja muista kiinnostuneille. Ja pakkohan sinne oli mennä, kun olen a) seuran jäsen, b) aivoista, tietoisuudesta jne.yms. sen verran kiinnostunut, että hyllystä löytyy alan kirjallisuutta ehkä puolisen metriä ja c) hiljan innostuin ihan Facebookiin asti Scientific Americanin jutun luettuani hehkuttamaan eurooppalaista Human Brain Projectia - että mitä vaikkapa Timo Honkela Futuran kirjoittajista on siitä mieltä.

Osanottajilta luvan saatuani videoinkin sitten käytännössä koko keskustelun, jossa kirjoittajista olivat mukana numeron vieraileva päätoimittaja Matti Kamppinen, jo mainittu Timo Honkela ja Leo Näreaho. Video metadatoineen edellä linkattuna ja tässä alla upotuksena:

Näytä koko kirjoitus

Kolmiulotteinen Internet tekee tuloaan 2012-06-14T22:12:27+03:00

Kävin tänä aamuna katsomassa, mitä tarjosi 3D Internet Allianssin seminaari "Tulevaisuuden 3D Internet - Viestinnän, mainonnan ja brändäyksen näkökulma".

Otin videolle kevytvarustuksella eli reppuun mahtuvalla pikkukolmijalalla ja kameran sisäisellä mikrofonilla itse asiassa kaikki esitykset, mutta nettiin saakka pistin niistä vain 3D Internet -aiheeseen yleisellä tasolla keskittyvät.

Ensimmäisenä oululaisen Cyberlightning Oy:n Jani Pirkolan 3D Internet Allianssin esittely:

Näytä koko kirjoitus

Keskustelua Risto Linturin kanssa 3D-tulostamisesta 2012-06-10T18:37:43+03:00

Kävin pari viikkoa sitten eli 28.5. Hetkyn eli Helsingin tietojenkäsittely-yhdistyksen Akva-verkoston (aktiiviset vaikuttajat) 3D-tulostusaiheisessa tilaisuudessa Soveltossa.

Videoin Risto Linturin koko lähes parituntisen mielenkiintoisen esityksen, jonka katsomalla pääsee hyvin jyvälle aiheesta. Tähän upotan siitä vain leikkaamani noin 6-minuuttisen herätys"huudon": Suomessa ollaan alueella kehitysmaa, vaikka kyseessä Risto Linturin mukaan on suorastaan valmistavan teollisuuden perustavaa laatua oleva paradigmanmuutos.

Näytä koko kirjoitus

#avoindata on jo pilven reunalla 2012-06-08T11:07:23+03:00

Aloitin nyt loppuaan tekevän viikon maanantaina TIEKE:n ja Microsoftin järjestämällä "Avoin data, tehokkaampaa toimintaa vai parempaa demokratiaa?" -seminaarilla Finlandia-talolla. (On varmasti paskempiakin tapoja aloittaa viikko. Kuin siis aamupäiväseminaari Finlandia-talolla.)

Tämän blogauksen motiivi on paitsi Jyrki Kasvin avoimen datan lähetyskäsky:

Näytä koko kirjoitus

#XBRL Nordic Seminar 7.6.2012 2012-06-07T20:54:48+03:00

Tieken sivuilta sattui silmään tällainen tilaisuus, ja kävin sitten sivistämässä itseäni moisesta XBRL:stä (eXtensible Business Reporting Language). Etenkin kun olin jo pari vuotta aikaisemmin käynyt kuulemassa raportointikoodiston julkistamista, mikä sai kysymään Facebookissa Bo Haraldilta XBRL:n suhtautumista siihen.

Otin seminaarin talteen kännykkäkuvina ja audiotallenteena. Alla ensin esitykset Flickr-kuvashow -muodossa. Niiden alla on linkki samoja kuvia vastaavaan "Quickpreseen", jossa on ääni mukana ainakin hieman kuviin synkattuna.

Heti seminaarisaliin päästyä screenillä näkyvä infokuva paljasti, että ihan vakavasti otettavia tahoja, siis muitakin kuin Tieke ja Aalto yliopiston kauppakorkeakoulu, on Suomesta XBRL-liikkeessä mukana:

Aallon Esko Penttinen ja Tieken Elina Koskentalo, XBRL Finlandin Suomen edustajina, pistivät tilaisuutta alkuun:

Edit: Näiden Flickr-kuvasettiupotusten alla oli alkuperäisessä blogauksessa allaolevankaltainen teksti, jossa "Quickprese" oli linkattu ao. esityksen QUICKpresen silloiseen versioon, joka on poistettu verkosta.

(Penttisen ja Koskentalon avaus Quickpresenä; klikkaa audion käynnistävää nuolta heti otsikon alapuolella.)

Josef Macdonald Deloitte UK:sta heitti melko elävine demoineen aika vakuuttavan setin otsikolla "A sample of preparer experiences creating XBRL filings under different regimes around the world"; pelkät ei-niin-skarpit kännykkäkuvat kalvoista eivät anna oikeutta (tällekään) esitykselle:

Björn Rydbergin, Ernst & Young Sweden, esityksen otsikko oli "Instance document submission and authentication infrastructure, case Sweden". Ruotsissa on XBRL:n kanssa puuhattu aika paljon kauemmin kuin Suomessa.

Virossa XBRL onkin sitten jo pakollista. Viron XBRL-tilanteesta kertoi Aleksandr Beloussov, Centre of Registers and Information Systemsistä:

Poul Kjäer XBRL Denmarkista vei aihetta EU-tasolle esityksessään "Denmark's XBRL mandate for financial reporting and work with the coming COREP/FINREP filings":

Lopuksi Paul Hulst Deloitte Netherlandista kertoi otsikolla "The GRI Taxonomy: what it is, how it was made and how it can be used", miten XBRL parantaa maailmaa:

- Alussa viittasin Facebook-kysymykseen. Viittaanpa sitten täällä lopussakin, toiseen sellaiseen.

Näytä koko kirjoitus

#aaltoes #foundersweek “Founder Stories – visions and ventures” 6.6.2012 2012-06-06T20:06:31+03:00

Hattua täytyy nostaa Aalto Entrepreneurship Societyn porukalle: Elinkeinoelämän Keskusliitto yhteistyökumppanina, lavalla kovia uuden aallon yrittäjänimiä Jenkeistä ja Aalto yliopiston Kauppakorkeakoulun sali täynnä.

Sellaisessa menossa vanhakin ihan nuortui. Olisipa Teknillisessä korkeakoulussa joskus 70-luvullakin ollut tällainen meno päällänsä.

Kännykkäkameralla tuli näpsityksi muutama kuva. Tässä ensin muutama yleiskuva ennen varsinaisen ohjelman alkua:

Näytä koko kirjoitus